Dušan Jovanović

Dusan_JovanovicDušan Jovanović (pseudonim Ginter Gorbaev) jedan je od mladih umetnika sa čijim stvaralaštvom šira javnost još uvek nije dovoljno upoznata, iako ono svakako zaslužuje pažnju.  Rođen je u Kragujevcu 1982. godine gde i danas živi. Do sada se bavio snimanjem kratkih amaterskih filmova, koji su izdati kao promo-DVD http://www.ceslod-dvd.blogspot.com/ . Autor je performansa "Čovek", koji je premijerno izveden 3. novembra u SKC-u Kragujevac. Performans "Le momo" (posvećen Antonenu Artou), koautorski rad Dušana Jovanovića i Ivane Maksić, izveden je 26. januara 2011., takođe, u SKC-u Kragujevac. Odlomci iz njegovog romana "Nečist" su izašli u poslednjem dvobroju časopisa "Lipar".

 

 

LIFT::  Možeš li da nam ukratko predstaviš svoj roman "Nečist"? O čemu govori?

Tema romana "Nečist" je život krstaškog kralja Boduena IV "Gubavca". Roman je podeljen na istorijski deo "životopis", i u većoj meri književni "slova" u kojima se uglavnom razmatraju društveno-religijske teme (srednjovekovne kao i naše), kao i teme vezane za život teško bolesne osobe kakva je on bio.

 

LIFT::  Koliko si ga dugo pisao?

Rad je trajao nesrazmerno dugo, s obzirom na obim knjige (svega 120 stranica). Ali to su pored istorijskih teškoća (skupljanje građe i iščitavanje radova o srednjovekovnom životu) uslovili i neki lični problemi, tako da je pisana godinu i po dana.

 

LIFT::  Kakve su reakcije čitalaca?

Za sada su pozitivne, čak i kod onih čitalaca koji nisu veliki ljubitelji ovog žanra. Tema krstaških ratova i uopšte srednjeg veka je u poslednje dve decenije počela da budi veliko interesovanje, kako kod čitalaca
književnosti, tako i kod istoričara, pa je možemo smatrati aktuelnom na sadašnjem literalnom nebu.

 

LIFT::  Koliko dnevno pišeš?

To je teško reći pošto sam ja od onih koji ideje za svoje književne (filmske, performans) radove dugo nose i oblikuju u svojoj glavi, te ih stavljaju na papir tek kada je delo već kompletno osmišljeno.

 

LIFT::  Da li imaš problema sa nalaženjem izdavača za svoje radove?

Ovo mi je prva knjiga i izdao ju je "Centar slobodarskih delatnosti" čiji je vlasnik moj prijatelj. Tako
da nisam imao puno iskustva sa objavljivanjem i izdavačima.

 

LIFT::  Pored pisanja, čime se jos baviš?

Pored pisanja bavim se snimanjem kratkometražnih amaterskih filmova www.myspace.com/ginter9  i performansom.

 

LIFT::  Kakvi su ti planovi za budućnost?

Odgovoriću u duhu srednjovekovnog fatalizma: Na čoveku je da stvara, a na sudbini da oblikuje budućnost. :)


LIFT::  Poruka za mlade pisce iz Čačka?

Pošto i sam sebe smatram mladim piscem koji je tek kročio u svet književnosti kao autor, mislim da nisam dovoljno kompetentan da delim savete, ali se nadam da ću jednoga dana moći.

 

Odlomke iz romana Nečist možete preuzeti ovde.Događaji

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u