Bojana Stamenković

Bojana_StamenkovicBojana Stamenković  je 2011. godine diplomirala  na na osdseku za  slikarstvo Fakulteta  Likovnih Umetnosti u Beogradu , u  klasi  profesorke Anđelke Bojović . U 2009.  godini, pohađala je International Summerakademie fur Bildene Kunst u  Salzburg-u,  na radionici instalacija-medija-performans, u klasi profesora Gulsun Karamustafa . Bila je učesnik više radionica i grupnih izložbi kod nas, kao i u Italiji, Bugarskoj, Austriji, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, a samostalno je izlagala 2011. u Savremenoj Galeriji u Zrenjaninu, i 2009. u galeriji Vladislav Marzik u Kraljevu. Od Centra za vizuelno istraživanje Krug, 2011. godine, dobila je nagradu za proširene medije. Od 2011. godine, Bojana je član umetničke grupe RUŽ/ROUGE, koju je osnovala sa umetnicom Jelenom Fužinato.


Lift:: Da li konflikt društva i pojedinca, društva i prirodne okoline ili tehnike i prirode utiče na tvoje stvaranje? Da li kao umetnik imaš potrebu da reaguješ na društvene i socijalne promene?

Bojana Stamenković: Pre bih nazvala konfliktom ono što svaki pojedinac doživljava svojim delovanjem i onim na šta reaguje ta njegova potreba za stvaranjem. To je u mom radu neka određena reakcija na već utvrđene kodekse u društvu. Potreba da se iskaže mišljenje kroz vizuelnu umetnost nije ništa novo, to je oduvek bilo prisutno, i sasvim je prirodna reakcija osobe koja opaža problem u svom okruženju.

Lift:: Da li je tvoj cilj da se dopadneš i dodvoravaš publici?

Bojana Stamenković: Publika je svakako sastavni deo stvaralaštva, zbog publike se priređuju izložbe, performansi, koncerti itd. Ali mislim da ne može dodvoravanje da me vodi konačnom ishodu dela. Jednostavno radim, stvaram, a iskreno drago mi je kada neko pozitivno reaguje.

Lift:: Ti vidiš svet na neki svoj način i iz tog sveta izvlačiš ono što tebe kao umetnika interesuje i to vraćaš na platno transformisano kroz neku svoju prizmu. Šta je to što te najviše inspiriše?

Bojana Stamenković: Inspiracija je po meni malo čudno definisan pojam kojim se svi vode u objašnjavanju svojih dela. Svako ko ima potrebu da stvara, ima već sve u sebi, samo postepeno otvara sebe ka spoljašnjem svetu. Moji vizuelni izražaji su se do sada bavili raznolikom obradom žene, njenog društvenog polozžaja, njenim prirodnim predodređenostima i onim što žena nosi u ručnim tradicionalnim zanatima. Sasvim logičan sled bavljnja ovakvim tematikama, i sama sam žena umetnica koja oseća bliskom problematiku ženskog roda i pola.

Lift:: Koje tehnike najrađe koristiš i da li kao umetnik imaš potrebu da se izraziš u različitim medijumima?
Bojana Stamenković:  Mediji su samo sredstva izražaja, ali su veoma bitna ako želiš i njima da doprineseš konceptu dela. Radi istog sam često naglašavala vez, pletenje, tkanje, šivenje u svom radu. A tu su uvek i ulje, akvarel, video rad, instalacije u prostoru, crtež, fotografija, video instalacije... Uvek koristim više medija u svom izražavanju, zanimljivije je i daješ sebi mogućnost većeg izbora.

Lift:: Biti mlada akademska slikarka u društvu u kojem kultura nema adekvatan položaj nije nikakva privilegija. Kako realizuješ svoje slikarsko umeće i kako ga prezentuješ publici?

Bojana Stamenković:  Pa valjda nam se po predanju uvak predstavljaju umetnici u nekoj tegobi i muci....smešno... Imam revolt prema situaciji u našoj kulturi, ali ne želim sebe da lišim svojih najvećih radosti.
A sve što sam do sada stvarala, prikazivala sam na grupnim i samostalnim izložbama, na prezentacijama koje su bile priređivane na različitim radionicama, a uvek se pojavljuju i prezentacije na sajtovima i u časopisima koji se bave umetnošću.

Lift:: Vidiš li perspektivu u likovnoj umetnosti i da li se pored toga baviš i nekim drugim stvarima?

Bojana Stamenković:  Pa da ne vidim perspektivu u likovnim umetnostima ne bih se bavila istom. Verovatno ću prestati svoje delovanje ako mi ta nada nestane. A pored vizuelne umetnosti počela sam od skora da se bavim i mentorstvom u svojoj oblasti, što za sada nije opterećujuće i još uvek mi daje dovoljno vremena za svoj rad. Ali mi je bliska i organizaciona oblast u umetnosti, svakako sve što je u uskoj vezi sa umetnošću uopšte.

Lift:: Da li postoji mogućnost izlaganja i rada u inostranstvu i koliko su oni otvoreni ka ljudima tj. umetnicima sa naših prostora?

Bojana Stamenković:  Naših umetnika ima širom sveta, možda i više nego kod nas, tako da to govori o dostupnosti inostranih tržišta. Lično sam imala više radionica u inostranstvu, grupnih izložbi, i dobrih iskustava na njima, ali mislim da nije lako doći do njih.  Jedino što sam uvidela jeste da se svuda ceni požrtvovan rad, i istrajnost u umetnosti.

Lift:: Kakva je komunikacija mladih likovnih umetnika u regionu? Postoje li festivali ili kolonije koje vas okupljaju?

Bojana Stamenković:  Mislim da je komunikacija između umetnika pretežno na ličnom nivou, ali postoji i dosta festivala, radionica, kolonija na kojima se svi u nekom momentu upoznaju.

Lift:: Gde vidiš sebe i ljude slične tebi u budućnosti? Može li se potenciranjem i promocijom umetnosti popraviti i položaj mladih umetnika?

Bojana Stamenković:  Sebe u budućnosti vidim kao vizuelnu umetnicu, samo sa još više sigurnosti i stabilnosti u stvaralaštvu, a  tako vidim i ljude oko sebe, tako bih u stvari volela da bude! Promocijom umetnosti mislim da bismo stvorili jednu kulturnu platformu na kojoj bi bilo jednostavnije delovati i na kojoj bi bilo i veće konzumiranje umetnosti.

Lift:: Da li bi ponovo izabrala isto usmerenje?

Bojana Stamenković:  Uvek bih izabrala isto usmerenje! Samo onaj ko je osetio koliko umetnost daje i koliko sve postane besmisleno nasuprot umetnosti, ne može da je napusti.

 

Radovi Bojane Stamenković: http://www.artslant.com/global/artists/show/179503-bojana-stamenkovic

Događaji

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u