Realizovani projekti

 

2012.

Tim za promociju nauke, decembar 2012. godine

Centar_za_promociju_naukeKraj 2012. godine u KC Lift-u obeležen je početkom projekta kojim treba da se populariše nauka u Čačku.  Sa tim ciljem biće oformljen Tim za promociju nauke sastavljen od srednjoškolaca i profesora iz srednjih škola koji ima zadatak da promoviše nauku putem izrade i predstavljanja naučnih postavki, organizovanja zanimljivih naučnih tribina i debata, projekcija naučnih filmova i sl. Do sada je ostvarena saradnja i potpisan Memorandum o saradnji sa četiri srednje škole iz Čačka: Gimnazija,  Mašinsko-tehnička, Prehrambeno-ugostiteljska i Tehnička škola. Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku pomoć Centra za promociju nauke.


Filmske radionice u saradnji sa “Interakcijom”, novembar  2012. – jun 2013. godine

InterakcijaKC Lift u saradnji sa Filmskim edukativnim centrom “Interakcija” organizuje filmske radionice na kojima se polaznici upoznaju sa osnovama filmskog jezika, pisanja scenarija, osnovama snimanja, dizajna zvuka i montaže. Pored teorijskih predаvаnjа, biće orgаnizovаne prаktične vežbe i filmske projekcije. Poslednjа tri mesecа, polаznici će učestvovati u produkciji završnog filma.

Predаvаnjа drži docent Dejаn Petrović, a povremeno i gostujući predаvаči - аfirmisаni filmski stvаrаoci.  Pored radionica u Čačku, postoje i radionice u Požegi i Užicu. Polaznici su srednjoškolci  i učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola.


Foto konkurs „Mladi na potezu“, septembar, oktobar 2012. godine

Mladi_na_potezu_realizacijaU okviru promovisanja društvenog aktivizma i portala za mlade www.mladinapotezu.org,  KC  Lift je raspisao konkurs iz oblasti fotografije, na temu Mladi na potezu. Učesnici konkursa su imali zadatak da fotografijom predstave svoje viđenje uloge i mesta mladih u društvu. Na konkurs koji je trajao mesec dana, pristiglo je 72 fotografije.

Najbolje tri fotografije,  kao i 20 onih koje će biti izložene na izložbi Mladi na potezu, izabrao je stručni tročlani žiri: Slobodan Pajić, predstavnik Foto-kino kluba, Božidar Plazinić, vizuelni umetnik i Bojana Stamenković, vizuelna umetnica. Svojim “lajkovima” publika je preko Facebook mreže dodelila i nagradu publike.

O dobitnicima nagrada i nagradama pročitajte ovde.


ReKreativ, jul 2012. godine

ReKreativ_realizacijaU okviru Letnjih dana kulture, KC Lift se bavio savremenom umetnoćšu u javnom prostoru. Umetnici su stvarali instalacije od reciklažnog  materijala (plastične, limene ambalaže, kartona, starog papira...) u Gradskom parku u Čačku. Ljubitelji savremene umetnosti  i svi oni koji su želeli o njoj više da saznaju, imali su priliku da vide kako se stvaraju umetnička dela  iz nečega što u prvi mah asocira na otpad.

Jedan od ciljeva ReKreativa je bio i da se sagledaju reakcije na savremenu umetnost i donese zaključak o tome koliko Čačani razumeju i poznaju savremenu umetnost. Instalacije su bile ostavljene u parku, ali nažalost, nejveći deo njih nije opstao ni 24 časa.


Dan mladih, jun 2012. godine

Dan_mladih_realzacijaKako bi svojim sugrađanima predstavili mogućnosti za najbolje provođenje slobodnog vremena, KC Lift je, u junu 2012., organizovao Dan mladih. U dvorištu Osnovne škole Vuk Karadžić predstavilo se preko 200 učesnika u okviru 25 organizacija. Oni će svojim programom pokušali da animiraju posetioce događaja da usvoje neki novi hobi ili aktivnost i time obogate svoj društveni život.

U okviru Dana mladih predstavili su se pojedinci i udruženja iz različitih oblasti: omladinska udruženja, sport, edukacija, umetnost, kultura, dizajn, ekologija i dečje igre.

Najmlađi posetioci su imali  priliku da nauče igre kojima su se igrali njihovi roditelji, da učestvuju na školi glume, crtanja i pravljenja mozaika. Ljubitelji sporta su mogli da se oprobaju u salsi, da voze bicikl u mestu sa iluzijom kretanja po cesti, da se penju na veštačku stenu, da se nadmeću u šahovskoj simultanki. Izrada nameštaja od plastičnih flaša, mala škola fotografije i predstavljanje mladih dizajnera, sigurno su nekome poslužili kao inspiracija za novi hobi i način izražavanja...

Ovaj događaj je posetilo preko 500 posetilaca svih starosnih doba. Pozitivni utisci i komentari učesnika i posetilaca jedan su od razloga za pokušaj uspostavljanja tradicionalnog karaktera ovog događaja. U 2013. godini, nadamo se, biće još više učesnika i posetilaca.

Detaljnije o učesnicima i manifestaciji pročitajte ovde.


Noć otvorenih ateljea, jun 2012. godine

Noc_otvorenih_ateljea_realzacijaNoć otvorenih ateljea je 2012. godine organizovana u 34 grada u Srbiji sa ciljem da proširi svest o umetničkom stvaralaštvu, kao i da omogući direktan kontakt umetnika i konzumenta umetničkog dela.

U Čačku je za posetioce te noći bilo otvoreno deset samostalnih ateljea, i jedan grupni atelje sa radovima deset umetnika iz ovog grada. Posebna zanimljivost za građane Čačka i ljubitelje vizuelne umetnosti je otvaranje, nekad kultnog ateljea Žike Maksa, akademskog vajara kod koga su se okupljala sva najznačajnija imena ne samo čačanskog umetničkog i boemskog života.

Svoje učešće su uzeli kako afirmisani umetnici tako i mnogo mladih kvalitetnih umetnika čije radove nemamo priliku često da vidimo.


Noć muzeja, maj 2012. godine

Noc_muzeja_realizacijaU okviru nacionalne manifestacije Noć muzeja, KC Lift je organizovao izložbu “Da li ste znali?” kojom su predstavljene zanimljive priče u vezi sa Čačkom, njegovim stanovnicima i delovima grada. Posetioci su saznali po kom spomeniku je Čačak jedinstven u celom svetu, koja je prva moderna zgrada u Čačku, šta simbolizuje grb grada Čačka, priču o Krenovima, Trgu pre Doma kulture, najstarijim stepenicama u gradu i mnoge druge interesantne podatke iz istorije i sadašnjosti Čačka.

Svaka priča je predstavljena kratkim tekstom i fotografijama, a posetioci su mogli da glasaju za, po njihovom mišljenju, najinteresantniju.

Izložbu je dopunila šetnja sa vodičem Ljubišom Ćirkovićem uz 45-minutno predavanje o istoriji grada i zanimljivostima o kojima se malo govori i zna.

Prostorije Kulturnog centra Lift, gde je bila postavka izložbe, te noći je posetilo preko 300 posetilaca.

 

BazarT, mart 2012. godine

BazarT_realizacijaNa prodajnoj izložbi pod nazivom Bazart, posetioci su imali priliku da pazare autentične komade garderobe, nakita, modnih detalja, ukrasnih predmeta za kuću...  Izložbom je predstavljen rad 11 mladih neafirmisanih dizajnera iz Čačka.

Pored originalnog i interesantnog dizajna, atmosferu na BazarT-u su posebnom učinili kuvano vino i domaći mafini koji su se služili posetiocima.

 

2011.

Poezitiva, oktobar-novembar 2011. godine

PesnicenjePoezitiva je osmišljena sa idejom da se motivišu mladi ljudi koji vole i pišu poeziju da oforme novu pesničku scenu u Čačku. Projektom je trebalo popularisati poeziju, ali i uticati na povezivanje i saradnju među umetnicima iz različitih oblasti.
Projekat je otpočeo trodnevnom pesničkom radionicom koja se bavila kreativnim pisanjem, savremenom i slem poezijom, ubedljivim izvođenjem poezije pred publikom... Poslednjeg dana radionice polaznici su dobili tri teme na koje treba da napišu poeziju. Nakon toga, u projekat se uključuju umetnici iz ostalih sfera: slikari, fotografi, muzičari, grafičari, glumci, koji imaju zadatak da svojom umetnošću predstave poeziju. Svi radovi su bili predstavljeni na izložbi Niz u Kulturnom centru Full Art u Čačku.
U okviru Poezitive organizovano je i veče Pesničenja, po ugledu na istoimeni događaj koji se održava u gradovima širom Srbije. Cilj organizovanja Pesničenja je ohrabrivanje neafirmisanih umetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva. Na prvom Pesničenju u Čačku, održanom u Domu učenika srednjih škola u Čačku, nastupilo je 15 pesnika, alternativni bend Midica and the absent friends i kantautor Kralj Čačka i Marko Marić.
Sredstva za organizaciju ovog projekta obezbeđena su u okviru konkursa Centrifuga, koji raspisuju BCIF i Erste banka.

 

Eko-kulturni volonterski kamp, oktobar 2011. godine

Eko_kampTrodnevni volonterski kamp u Ovčar Banji imao je za cilj: promociju i edukaciju mladih o zdravim stilovima života, podizanje svesti o značaju zaštite životne sredine, povezivanje mladih kroz volonterski i timski rad, popularisanje Ovčar banje u turisičkom, rekreativnom i kulturnom smislu.
Na kampu je učestvovalo 25 volontera. Deo njih, sastavljen od šest crtača grafita, oslikao je zid u centru Ovčar Banje na temu ekologije i zdravog života. Ostatak tima angažovan je na preuređenju dva ostrva na ulasku u Ovčar banju, jednog ostrva u centru banje, uređenj javne površine od preko 50 ari, izgradnji alpinetuma, zasađivanju cveća i trave. U okviru kampa postavljena je i tablu na kojoj su predstavljene mogućnosti za vođenje zdravog života u Ovčar Banji. Slobodno vreme je upotpunjeno edukativnim i kulturnim sadržajem (radionica na temu „Priroda – aktivnost na delu“, dva koncerta, planinarska šetnja Kablarom, krstarenje meandrima Morave). O Eko kampu snimljena je i emisija emitovana na televiziji Galaksija.
KC Lift je za projekat Eko – kulturni volonterski kamp dobio sredstva od Ministarstva omladine i sporta.

 

Sajam omladinskih organizacija, septembar 2011. godine

Sajam_za_mladeKrajem meseca septembra, u saradnji sa organizacijom Suadeo iz Čačka, organizovan je Sajam omladinskih organizacija i organizacija koje se bave mladima. Cilj ovog događaja je podsticanje društvenog aktivizma kod mladih. Organizacije koje su ušestvovale na sajmu informisale su mlade o mogućnostima koje imaju da koriste svoje slobodno vreme, realizuju ideje, ukažu i uzmu učešće u rešavanju nekog problema i da, samim tim, pomognu smanjivanje pasivnosti i nezainteresovanosti mladih. Projekat je podržalo Ministarstvo omladine i sporta.Projekcija dokumentarnog filma i izložba "Mi smo tu", avgust 2011. godine

Mi_smo_tuU okviru Letnjih dana kulture u Čačku, snimljen je dokumentarni film „Mi smo tu“ i realizovana istoimena izložba mladih umetnika iz Čačka u Domu kulture. Cilj filma „Mi smo tu“ jeste da se široj publici prikaže način na koji mladi umetnici u Čačku stvaraju svoja dela, kao i okruženje u kome žive, rade i prezentuju svoju umetnost, sa svim njegovim vrlinama i manama. Na izložbi “Mi smo tu” predstavljeni su radovi preko 50 umetnika iz Čačka iz različitih sfera umetnosti: slikarstva, fotografije, crteža, poezije, proze, muzike, animacije i stripa. Svi stvaraoci i umetnici koji su imali učešće u filmu i izložbi, kao i veliki broj njihovih radova, promovisani su i putem diska koji se delio posetiocima ovog događaja. KC Lift je realizacijom ovog projekta želeo da pozitivno utiče na afirmaciju i promociju mladih umetnika u Čačku, ali i da ukaže na mogućnosti za poboljšanje njihovog položaja u gradu.

 

Kreativ, jul 2011. godine

Kreativ_11Kao nastavak ideje promovisanja graffiti umetnosti, KC Lift je okupio crtače grafita iz cele Srbije. U predivnom ambijentu, kraj Morave, sedam mladih graffiti umetnika predstavilo je svoje umeće crtanjem na platnima dimenzija 2mx1,5m. Posetioci događaja, kao i slučajni prolaznici mogli su da gledaju kako nastaje grafit. Istovremeno je postavljena izložba radova nagrađenih na Festivalu kulturnog stvaralaštva Kreativ 10 realizovanog 2010. godine.

 

 

 

Festival južnokorejskog filma, maj 2011. godina

Juznokorejski_filmIdeja promocije filmova koji nisu deo standardne ponude televizijskih programa i bioskopa, dovela je do organizovanja Festivala južnokorejskog filma. U saradnji sa Ambasadom Republike Južne Koreje u Srbiji, čačanskoj publici su predstavljena četiri filma novijeg datuma, svi nagrađivani prestižnim nagradama tamošnje kinematografije. Projekcije u Umetničkoj galeriji Nadežda Petrović, posetilo je preko 100 ljubitelja filmske umetnosti.

 

 

 

2010.

Festival kulturnog stvaralaštva Kreativ 10, septembar 2010. godine

Kreativ_10Kreativ 10 je imao za cilj da promoviše mlade talentovane ljude iz cele Srbije i njihov rad predstave građanima Čačka. Projekat je podrazumevao konkurse iz oblasti kratke priče, režije video spota i crtanja grafita. U predviđenom roku pristiglo je preko 95 radova iz ovih oblasti. Kompetentan žiri je od pristiglih radova birao najbolje, koji su predstavljeni i nagrađeni 25. septembra 2010. godine, u Domu kulture u Čačku na finalnom danu Festivala. Tada je priređena izložba najboljih priča, multimedijalno su prezentovani najkvalitetniji spotovi, a najbolji crtači grafita su svoje skice prenosili na slikarsko platno.
Sredstva za organizaciju ovog projekta obezbeđena su u okviru konkursa Centrifuga, koji raspisuju BCIF i Erste banka.

 

Više fotografija sa svih projekata Kulturnog centra Lift možete pronaći u Galeriji

Događaji

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u