Full Art Kulturni Trening

Projekat FAKT je nastao iz nezadovoljstva kulturnom ponudom u Čačku, ali i iz potrebe da učestvuje u stvaranju publike za novu, savremenu i inovativnu vrstu kulturnih događaja, za koje nema mesta u kulturnim institucijama.

FAKT FAKTpredstavlja most između stvaralaca, koji koriste savremena sredstva umetničkog izražavanja i publike. Kulturni treninzi pripremaju publiku da aktivno prati i učestvuje u kulturnim događajima. Kroz treninge se stvara publika i afirmiše savremena umetnička praksa. Očekuje se da publika tokom FAKT-a aktivno učestvuje na tribinama, debatama, radionicama, ali i na multimedijalnim događajima (muzičkim, filmskim, književnim, likovno-vizuelnim).

FAKT treba da ohrabri i lokalne, neafirmisane autore na razvijanje i dalje usavršavanje, vlastitih kreativnih potencijala, ali i na udruživanje, umrežavanje u stvaranju umetničkih projekata u regionu Zapadne Srbije.

Od 3. februara (kada je sa radom krenuo FAKT) do 13. aprila održano je 11 večeri, na kojima je učestvovalo više od 30 učesnika iz raznih oblasi umetničkog stvaranja: film, muzika, likovna umetnost, književnost). Predstavljeni su i značajni umetnički projekti, poput Međunarodnog Filmskog kampa Interakcija" i Filmskog festivala angažovanog filma "Slobodna Zona", koji su dali veliki doprinos kulturnoj decentralizaciji, ali mogućnosti, umrežavanja u realizaciji značajnog projekta za afirmaciju filmske kulture.

FAKT2Predstavljeni su i značajni kulturni projekti u prošloj godini, nastali van kulturnih institucija: "Poezitiva"- Kulturni centar Lift i "Zavičajni pisci u oku profesora"- Školska uprava Čačak. Publika je mogla čuti i mlade muzičare i njihove projekte: Nikola Radović, Rastko Radičević, Marko Marić; Echoes Beat, Kralj Čačka, Mirko Drmanac i Vlade Kovačević, Dejan Ćurčić i niz mladih, neafirmisanih pesnika. U muzičkoj edukaciji, značajan doprinos su dali mladi harmonikaši na master studijama u Nemačkoj, Marko Ševarlić iz Čačka i Nikola Lončar iz Novog Sada. Oni su izveli originalno napisana dela za harmoniku, savremenih svetskih kompozitora.

Publika je mogla prisustvovati multimedijalnom događaju: Omnibus Video V. Poezija Natalije Ž. Živković iz Beograda i zanimljivom predstavljanju Darka Nikolića, pesnika, muzičara, slikara i ikonopisca iz Zrenjanina. Svoj novi roman, "Kameni brodovi", predstavio je i Savo Stijepović, književnik iz Čačka.

Očekuju se i nastupi niza, renomiranih umetnika i stvaralaca, poput Milenka Pajića, Vladana Matijevića, Vladete Jerotića... Jedan od najuspešnijih programa bilo je i predavanje o Američkoj umetnosti nakon 1945. mlade istoričarke umetnosti, Marije Radisavčević, veoma živ interaktivan odnos, publike i predavača. Očekuje se i učešće u okviru Noći muzeja. Publika je tokom dva i po meseca videla  i 11 filmskih remek dela u okviru Faktovog filmskog programa subotom. Svi programi su besplatni i odvijaju se petkom i subotom od 20h.

Trajanje FAKT-a nije ograničeno i trajaće dok bude interesovanja publike i dok to dozvole finansijske mogućnosti Full Art Centra.

Dušan Darijević, programski urednik i
koordinator FAKT-a


Događaji

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u