Šta smo uradili u 2012. godini?

Završena je prestupna 2012. godina, burno najavljivana kao poslednja godina postojanja čovečanstva. I dok su se očekivale globalne promene, običnog čoveka je, i dalje,  najviše doticalo ono što se dešava neposredno oko njega.
Sa ciljem da pruži svoj skromni doprinos poboljšanju društvenog života građana Čačka, Kulturni centar Lift je, i ove godine, organizovao niz događaja, bavio se pitanjima vezanim za mlade u Čačku i započeo rad na jednom dugoročnom projektu.

BazarT
Izložbom BazarT je predstavljen rad 11 mladih neafirmisanih dizajnera iz Čačka. Posetioci su imali priliku da pazare autentične komade garderobe, nakita, modnih detalja, ukrasnih predmeta za kuću... 

Noć muzeja
noc_muzeja_vestU okviru nacionalne manifestacije Noć muzeja, KC Lift je organizovao izložbu “Da li ste znali?” kojom su predstavljene zanimljive priče u vezi sa Čačkom, njegovim stanovnicima i delovima grada.

Izložbu je dopunila šetnja sa vodičem Ljubišom Ćirkovićem uz 45-minutno predavanje o istoriji grada i zanimljivostima o kojima se malo govori i zna.

Prostorije Kulturnog centra Lift, gde je bila postavka izložbe, te noći je posetilo preko 300 posetilaca.

Noć otvorenih ateljea
Noć otvorenih ateljea je 2012. godine organizovana u 34 grada u Srbiji sa ciljem da proširi svest o umetničkom stvaralaštvu, kao i da omogući direktan kontakt umetnika i konzumenta umetničkog dela.

U Čačku je, u organizaciji KC Lift, za posetioce te noći bilo otvoreno deset samostalnih ateljea i jedan grupni atelje sa radovima deset umetnika iz ovog grada.

Dan mladih
Dan_mladih_vestU dvorištu Osnovne škole Vuk Karadžić predstavilo se preko 200 učesnika u okviru 25 organizacija. koji su svojim programom pokušali da animiraju posetioce događaja da usvoje neki novi hobi ili aktivnost i time obogate svoj društveni život.

U okviru Dana mladih predstavili su se pojedinci i udruženja iz različitih oblasti: omladinska udruženja, sport, edukacija, umetnost, kultura, dizajn, ekologija i dečje igre.

Ovaj događaj je posetilo preko 500 posetilaca svih starosnih doba.

 

ReKreativ
Umetnici su stvarali instalacije od reciklažnog  materijala (plastične, limene ambalaže, kartona, starog papira...) u Gradskom parku u Čačku. Jedan od ciljeva ReKreativa je bio i da se sagledaju reakcije na savremenu umetnost i donese zaključak o tome koliko Čačani razumeju i poznaju savremenu umetnost. Instalacije su bile ostavljene u parku, ali nažalost, nejveći deo njih nije opstao ni 24 časa.

Foto konkurs „Mladi na potezu“
Mladi_na_potezu_vestUčesnici foto konkursa su imali zadatak da fotografijom predstave svoje viđenje uloge i mesta mladih u društvu. Na konkurs, koji je trajao mesec dana, pristiglo je 72 fotografije.

Najbolje tri fotografije su nagrađene,  a 20 je predstavljeno na na izložbi “Mladi na potezu”. Svojim “lajkovima” publika je preko Facebook mreže dodelila i nagradu publike. 

 

 

Filmske radionice u saradnji sa “Interakcijom”
KC Lift u saradnji sa Filmskim edukativnim centrom “Interakcija” organizuje filmske radionice na kojima se polaznici upoznaju sa osnovama filmskog jezika, pisanja scenarija, osnovama snimanja, dizajna zvuka i montaže. Polaznici su srednjoškolci i učenici sedmog i osmog razgeda osnovnih škola. 

Tim za promociju nauke
Kraj 2012. godine u KC Lift-u obeležen je početkom projekta kojim treba da se populariše nauka u Čačku.  U okviru projekta biće oformljen Tim za promociju nauke sastavljen od srednjoškolaca i profesora iz srednjih škola koji ima za cilj da promoviše nauku putem izrade i predstavljanja naučnih postavki, organizovanja zanimljivih naučnih tribina i debata, projekcija naučnih filmova i sl.

U saradnji sa Biznis centrom Suadeo, KC Lift je pokrenuo portal za mlade www.mladinapotezu.org. To je portal koji treba da uređuju mladi za mlade, sa ciljem informisanja o aktuelnim dešavanjima i mogućnostima koje imaju u gradu, ali i iznošenja ličnog stava i mišljenja.

Sa drugim udruženjima iz Čačka, KC Lift je u avgustu 2012. osnovao Forum mladih Čačka koji treba da omogući lakšu i efikasniju komunikaciju sa lokalnim vlastima i jedinstveniju, uspešniju borbu za interese mladih u gradu.

U toku 2012. godine članovi KC Lifta su aktivno učestvovali u pregovorima sa lokalnim vlastima radi otvaranja Kancelarije za mlade. Ta aktivnost se “isplatila”, pa je na sednici Gradskog veća 2. novembra 2012., doneta odluka o osnivanju Kancelarije za mlade pri Domu kulture u Čačku.

E761_vestKC Lift je u 2012. godini postao članica mreže E 761, programa za decentralizaciju kulturne politike i kulturne produkcije u regionu Zapadnog Balkana. Oblasti delovanja ove mreže su: kreativne industrije, razvoj civilnog društva, omladinska politika, urbana regeneracija, savremena umetnička produkcija (muzika, multimedija, umetnost u javnom prostoru), interkulturni dijalog, razvoj lokalnih zajednica.

Takođe, KC Lift je postao članica omladinskog klastera Mladi na potezu koji okuplja udruženja iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Kraljeva.

Ova treća godina postojanja KC Lift-a bila je uspešna, inspirativna i podsticajna da nastavimo dalje u realizaciji svojih ciljeva i vrednosti.  U narednoj godini trudićemo se da bude još kvalitetnijih događaja i projekata u kojima će uživati kako realizatori i učesnici, tako i posetioci i konzumenti.

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način učestvovali u projektima našeg udruženja i nadamo se ponovnim viđanjima u novoj godini.

Više o svim realizovanim događajima možete pročitati ovde.

Događaji

<<  Jun 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u