Ima li smisla biti mlad i kreativan u Srbiji?

Kulturni centar Lift u saradnji sa Kancelarijom za mlade iz Požege organizuje tribinu pod naslovom "Ima li smisla biti mlad i kreativan u Srbiji?". Tribina će se održati u četvrtak, 25.12.2014. godine u Galeriji Kulturnog centra Požega sa početkom u 18:30h. Kroz ovu zanimljivu temu vodiće nas Zoran Marinković, likovni umetnik, muzičar, profesor, autor kratkih filmova, najpoznatiji kao vođa i osnivač grupe "Bjesovi".

Zoran MarinkovicTema tribine je veza između mladih, njihove kreativnosti i uticaja koje njihovo stvaralaštvo ima ili može imati u društvu. S jedne strane, tema je univerzalna i vanvremenska, sa druge strane, može se jasno postaviti u kontekst vremena i zemlje u kojoj živimo. Da li ima smisla baviti se kreativnim radom kada mlade muči niz drugih problema? Da li je to skupo za mlade sada i ovde? Da li je moguće stvarati uz sve obaveze koje nameće tempo savremenog življenja? Kakav je uticaj kreativnog stvaranja sa aspekta onoga ko stvara, a kakav sa aspekta njegovog okruženja? Svako od ovih pitanja nosi sa sobom čitav niz podpitanja i tema za diskusiju. Tribina vam može doneti odgovore ili bar "pravce u razmišljanju", biti inspiracija za neki vid stvaralaštva ili proveru postojanja sopstvenog talenta.

Moderator je Miroslav Tamburić iz udruženja Forum civilne akcije (Forca), Požega.

Zoran Marinković je rođen u Gornjem Milanovcu 1966. godine. Fakultet likovnih umetnosti (FLU) u Beogradu, odsek slikarstva, završio je 1992. u klasi profesora Čedomira Vasića. Na 18. "Memorijalu Nadežde Petrović", 1994. godine u Čačku, dobio je nagradu Galerije. Muzej savremene umetnosti u Beogradu je Zorana Marinkovića uvrstio u 50 najbitnijih srpskih slikara 90-ih, koji su uzeli učešće na izložbi "O normalnosti; Umetnost u Srbiji 1989 – 2001", 2005. godine.
Tri Zoranova rada sa ove postavke su sada deo umetničkog fonda MSU.
U periodu po završetku studija slikarstva Zoran se usredsređuje na svoj rokenrol bend Bjesovi, sa kojim je u narednim godinama, na šest izdanja, objavio dva video i pet audio albuma.
Od 1996. godine radi kao profesor likovne kulture u Rudniku. Od januara do maja 2007. bio je i direktor Kulturnog centra Gornji Milanovac.
U poslednjih desetak godina Zoran snima kratke autorske filmove, a bavi se i muzikom mimo Bjesova, pod pseudonimom Bjesomar, kroz saradnje sa različitim umetnicima i osobenim ličnostima poput norveške umetnice Anne Britt Ravna-e, nezavisnog naučnika i istraživača Boška Drljića, repera i pisca Vudu Popaja, kritičara i pesnika Milana B. Popovića... Od sveg tog audio i video materijala za sada su, 13. aprila 2009, u produkciji PGP RTS, objavljeni spotovi koje je radio za svoj bend, na DVD sekciji poslednjih, duplih "Bolje Ti" Bjesova.
Od septembra 2014. godine Zoran je na doktorskim studijama slikarstva na FLU u Beogradu, a u pripremi je i izlazak novog albuma Bjesova.

Tribina "Ima li smisla biti mlad i kreativan u Srbiji?" se organizuje u okviru projekta "ReAnimacija" koji realizuje Kulturni centar Lift, a finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Događaji

<<  Jun 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u