Da li bakterije mogu da proizvode gorivo?

Da li uopšte možete da zamislite kako izgleda bakterija? A još teže, da li možete da zamislite kako ona „radi“ neku korisnu stvar, na primer proizvodi naftu? Deluje neverovatno, ali je u svetu molekularne biologije baš svašta moguće.

BakterijeFunkcionisanje modernog društva se oslanja na izvore energije i materijala kao što je nafta. Kako nafta nije obnovljiv izvor energije, njeno tržište nestabilno, a prerada povezana sa zagađenjem sredine, neophodno je pronaći drugi način za dobijanje energije i materijala. O tome kako se pomoću genetski modifikovanih mikroorganizma mogu proizvoditi nafta i njeni derivati, možete čuti na predavanju "Da li bakterije mogu da proizvode gorivo?", koje će voditi Dušica Radoš, bivši đak Gimnazije u Čačku, a sada student doktorskih studija na Institutu za hemijsku i bio-tehnologiju (ITQB) u gradu Oejraš u Portugaliji.

Ona će na interesantan i slikovit način opisati delove procesa proizvodnje goriva pomoću GM bakterija. Sve informacije su „iz prve ruke“, jer se Dušica u Portugaliji već duže vreme praktično bavi ovom temom.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 25. decembra, u 12h, u Gimnaziji u Čačku (učionica broj 19). Predavanje organizuje Tim za promociju nauke, koji zajednički vode Kulturni centar Lift, Gimnazija, Prehrambeno-ugostiteljska i Tehnička škola iz Čačka.

Događaji

<<  Jun 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u