Proglašeni pobednici konkursa Centrifuga 2010

Proglašeni pobednici konkursa Centrifuga 2010

Erste Banka a.d. Novi Sad i Balkanski fond za lokalne inicijative (BCIF) proglasili su pobedničke
projekte u okviru četvrtog po redu programa donacija kulturi u lokalu Centrifuga 2010. Ukupan
iznos donacija za najbolje projekte ovogodišnjeg konkursa, koji obezbeđuje Erste Banka,
premašuje 2,2 miliona dinara.

Pobednici_konkursa_Centrifuga_2010Odbor za dodelu donacija je odlučio da nagrade Centrifuga 2010 dodeli sledećim omladinskim
organizacijama: Kikindskoj inicijativi mladih, sportskom društvu za decu i omladinu sa posebnim potrebama „Palestra“ iz Kruševca, neformalnoj grupi „Planet film“ iz Požege, kikindskom udruženju „Creativia“, kulturnom centru „Lift“ iz Čačka, Osnaživačkom centru „24“ iz Požarevca i valjevskoj art grupi „Crna Mrlja“.
Na ovogodišnji konkurs prijavljen je 71 projekat. O izboru projekata kojima će biti dodeljene donacije odlučivao je odbor čiji su članovi Ana Sofrenović, glumica, Gordan Paunović, menadžer za korporativnu društvenu odgovornost B92, Dimitrije Tadić, savetnik u Sektoru za savremeno stvaralaštvo, kulturnu industriju i kulturne odnose Ministarstva kulture Republike Srbije, Mia David, direktorka Kulturnog centra Beograda, Branislav Ivin, predsednik Upravnog odbora BCIF-a i Mirjana Šakić iz Sektora komunikacija Erste Banke.


Program kulturne decentralizacije Centrifuga pokrenut je juna 2007. godine sa namerom da se
podstakne aktivizam mladih od 15 do 30 godina i u cilju pokretanja kreativnih kulturnih sadržaja u
mestima u Srbiji u kojima posluje Erste Banka, osim onih na teritorijama gradova Beograd, Niš i Novi Sad. Donacijama se pruža podrška lokalnim, omladinskim neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama koje se na kreativan način bave pitanjima kulturnog aktivizma u svojim mestima. Centrifugu, putem pisma podrške, podržava i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Pobednici konkursa

Kikindska inicijativa mladih pokreće pozorišni festival na kojem će učesnici koristiti formu forum teatra. Tema predstava će biti vršnjačko nasilje koje je u velikoj meri prisutno među mladima u Kikindi, a u planu je i niz radionica za mlade.

Sportsko društvo za decu i omladinu sa posebnim potrebama „Palestra“  iz Kruševca postavlja mjuzikl pod nazivom „ Zemlja čuda“ kao zajednički projekat mladih i mladih sa invaliditetom, uz pomoć i podršku poznatih kruševačkih glumaca.  

Neformalna grupa „Planet film“ iz Požege kroz formu VJ-inga kao savremenog načina komunikacije i promovisanja ideja usmerenih ka mladima želi da skrene pažnju na problem sve većeg prodora nekvalitetnih programa i sadržaja koji se mladima serviraju putem masovnih medija, a koji u cilju povećanja zarade često prelaze granice ukusa i morala. Grupa će promovisati ovaj novi vid savremenog izraza na svim najfrekventniim mestima u gradu.  

„Creativia“ iz Kikinde, podržana i u okviru prošlogodišnjeg konkursa „Centrifuga“, realizuje projekat koji za cilj ima podsticanje mladih alternativnih umetnika - muralista, fotografa, dizajnera i drugih umetnika koji bi kroz ovaj projekat dobili šansu da čitavoj zajednici prikažu svoju umetnost, i to iscrtavanjem murala na zidovima širom grada, putem javnih izložbi stikera, nalepnica i fotografija, kao i putem kreativnih radionica, a sve to uz saglasnost nadležnih institucija grada.  

Kulturni cenar „Lift“ iz Čačka angažovan je na podizanju nivoa kulturne svesti, podsticanju kritičkog mišljenja i kulturnog stvaralaštva, pre svega mladih, kao i njihovom aktivnijem učešću u kreiranju modernog grada. Afirmacija te ideje biće ostvarena kroz organizaciju Festivala kulturnog stvaralaštva „Kreativ 10“. Projekat otpočinje objavama konkursa na sajtu „Lifta“, iz oblasti crtanja grafita, kratke priče, monodrame i režije video spota za izabranu pesmu. Nakon završetka konkursa, žiri bira najbolje radove iz svake od pomenutih oblasti, čiji će autori prezentovati svoja dela na dan festivala, na predviđenim lokacijama u gradu.  

Osnaživački centar „24“ iz Požarevca osmislio je manifestaciju pod nazivom „Dani umetnosti–dani tolerancije“, koja treba da omogući mladima da kroz sopstveni umetnički izraz doprinesu stvaranju tolerantnog okruženja, uz poštovanje razlika koje postoje među njima. Projekat se zasniva na metodologijama „Teatra potlačenih“ i „Žive biblioteke“, razvijanju tehnika nenasilne komunikacije kroz umetnost i aktivnom prevazilaženju problema suočavanjem sa stereotipima i predrasudama na kreativan i inovativan način.  

Art grupa „Crna Mrlja” iz Valjeva želi da kreira zidni strip (mural), koji će na prenosivim tablama biti postavljen na fasadu Centra za kulturu Valjevo. Budući da ideja zidnih stripova do sada nije realizovana u Srbiji i na Balkanu, ovim projektom bi bio napravljen značajan iskorak u oblasti devete umetnosti. Takođe, pored oslikavanja murala, u okviru projekta je planiran i koncert demo bendova, izložba crteža, stripa i ilustracija mladih autora, kao i projekcija video materijala vezanih za strip, crtani film i muralno slikarstvo.

Komentari 

 
0 #2 20-07-2010 08:54
Da li svi iz pobednickih tabora imaju svoje sajtove posto ne mogu pronaci na internetu. Pretpostavljam da ce biti...
Citiraj
 
 
0 #1 botkaadmin 16-07-2010 17:10
cestitam
Citiraj
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

Događaji

<<  Jun 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u