Program

Događaj 

Naziv događaja:
Festival nauke u Čačku
Kada:
29.11.2013 - 29.11.2013
Gde:
Dom kulture - Čačak
Kategorija:
Lift

Opis

Ukoliko želite da saznate kako da savijete svetlosni snop, proizvedete plazmu ili napravite solarni punjač, onda vas pozivamo da nam se pridružite na Festivalu nauke „Kako i Zašto“, na kome ćete saznati odgovore na ova, ali i na mnoga druga pitanja.

Festival naukeVeliki broj zanimljivih i interaktivnih postavki iz fizike, hemije, obnovljivih izvora energije i drugih oblasti, namenjen je posetiocima svih uzrasta. Postavke će predstaviti članovi Tima za promociju nauke, koga čine učenici i profesori srednjih škola u Čačku. Ove godine, na Festivalu, pored Tima za promociju nauke, učestvovaće Institut za voćarstvo i Centar za promociju nauke iz Beograda, koji će u okviru svoje velike postavke iz fizike predstaviti kako radi super brzi voz Maglev, šta su Teslin trafo, klupa Žukovskog, Van de Grafov generator, a očekuje vas i dosta magneta i lasera.

Festival nauke u Čačku, organizuje se u Domu kulture (gornji hol), u petak 29. novembra, u periodu od 12 do 20h.

Ulaz je besplatan, a organizovane posete škola možete prijaviti na e-mail: Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli .

Organizator Festivala je Kulturni centar Lift, partneri su Gimnazija, Tehnička, Prehrambeno ugostiteljska, Mašinsko-saobraćajna škola i Institut za voćarstvo. Pokrovitelji Festivala nauke u Čačku su Centar za promociju nauke i Kancelarije za mlade u Čačku.

Mesto održavanja događaja

Dom kulture
Venue:
Dom kulture   -   Sajt
Ulica:
Trg Ustanka 2-6
Poštanski broj:
32000
Grad:
Čačak
Država:
Država: rs

Opis

Dom kulture se nalazi u centru grada, u upečatljivom zdanju (na oko 4.000m2 korisne površine), autorskom delu iz 1970. godine zagrebačkog arhitekte Luja Šverera.

Ideja o izgradnji i osnivanju Doma kulture rodila se krajem 50-ih godina XX veka, posle ukidanja Gradskog narodnog pozorišta u kome su se održavale i druge gradske svečanosti, književne večeri, predavanja, koncerti.

Kao svojevrsni medijator na polju kulture, Dom je od početka rada, 3. decembra 1971. godine, do danas, prezentovao ovdašnjoj publici brojne pozorišne i filmske predstave, koncerte, izložbe, književne večeri, tribine...

Osnovne programske celine Doma kulture su: Pozorišni program, Likovni program, Književni program, Kuturno-obrazovni program, Muzičko-scenski program i Filmski program.

Edukativni sadržaji realizuju se kroz aktivnosti Glumačke radionice, Centra za animirani film (CentAF), Likovnog studija za decu i škole baleta "Lujo Davičo".

Izdavačku delatnost čine časopis za kulturu i umetnost "Gradac" (Dom kulture je suizdavač sa Umetničkim društvom Gradac), i revija za kulturu "ART 032". U prostoru Doma kulture radi i knjižara "Branislava Maltez", koja svojom delatnošću upotpunjava program.

Dom kulture posebnu pažnju posvećuje organizaciji značajnih manifestacija: Međunarodnog festivala animacije ANIMANIMA, izložbe Dani fotografije u Srbiji i likovne izložbe Prolećni anale. Manifestacija od lokalnog značaja su Dani duhovne kulture u Ovčar Banji.

U holu Doma kulture raste najveći fikus (Ficus elastica decora) u Srbiji (i na Balkanu), odrastao u zatvorenom prostoru. Fikus čine dva stabla čije se krošnje u gornjim delovima prepliću, pri čemu obrazuju bujnu krošnju, prepunu zelene lisne mase. Karakteriše ga specifičan habitus, uslovljen prostorom u kojem raste. Reprezentativan primerak ove tropske biljke star je 37 godina. Sadnja primeraka visokih 1,5 m izvršena je 1971.godine. Fikus Čačak izuzetnim čine i sledeće dendrometrijske vrednosti: visina stabla do krošnje - 8m, obim jednog debla - 37, 30 mm, dužina krošnje - 30 m, prečnik krošnje - 5, 60 m.
Tridesetsedmogodišnji fikus svojim raskošnim izgledom i dimenzijama dominira i oplemenjuje prostor u kome se nalazi i svrstan je u prirodna dobro III kategorije, zaštićeno od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Događaji

<<  April 2018  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Liftmusic

Lift na Facebook-u

Lift na YouTube-u